5 December 2022

o autach wiemy bardzo dużo a nawet więcej
Spedycja żywności jest jednym z najistotniejszych elementów łańcucha spożywczego ze względu na pełnioną rolę. Przedsiębiorstwa spożywcze korzystają w w większości wypadków z transportu drogowego przez wzgląd na jego mobilność i funkcjonalność. Dlatego warto zaprezentować rozwiązania stosowane dla poszczególnych rodzajów produktów spożywczych jak też typy najczęściej występujących odmian przewozu.

zbiorniki

Autor: U.S. Department of Agriculture
Źródło: http://www.flickr.com
Forma transportu powinna być właściwa do artykułów, które mają być przewożone. Główne grupy mieszczą produkty pochodzenia zwierzęcego, tj.: mięso, drób, jajka, nabiał lub towary mieszane, mieszczące składniki pochodzenia zwierzęcego a także wyroby pochodzenia roślinnego, tj.: syropy, mąka, ziarna zbóż.

Kliknij bez obaw ten link a zobaczysz, że w najświeższym źródle opublikowano niezwykle ciekawe wiadomości. One też są dające do myślenia.

Podgrupa podziału produktów obejmuje towary transportowane luzem, czy w opakowaniach jednostkowych ewentualnie zbiorczych. Zależnie od grupy i podgrupy przewożonych produktów istnieją specyficzne wymogi, które muszą być spełnione, żeby zapewnić bezpieczeństwo żywności w całym łańcuchu.Dość specyficzną formą przewozu jest transport mleka, gdzie przepisy definiują, że w momencie dotarcia do zakładu przeznaczenia temperatura mleka nie powinna przekraczać +10°C.

Niezmiernie ważnym elementem jest także podtrzymanie odpowiedniej higieny cystern. Z drugiej strony szczególnymi wymaganiami obwarowane są ładunki w cysternach substancji o wysokiej spoistości tj. tłuszcze bądź czekolada. W wypadku tego rodzaju towarów najważniejsze są wymagania fabrykanta co do temperatury przewozu a także zbiornik kwasoodporny – przedstawiony tutaj. Takowe cysterny powinny być oznakowane w wyraźnie widoczny i nieścieralny sposób. W przypadku artykułów pochodzenia zwierzęcego w większości wypadków stosowaną formą przewozu są izotermy jak też chłodnie.

Przedsiębiorca musi zgodnie z wymaganiami przepisów regulacji o towarach pochodzenia zwierzęcego uzyskać numer weterynaryjny. Nadany numer weterynaryjny pozwala na prowadzenie działalności powiązanej z łańcuchem produktów zwierzęcych. Transport przez wzgląd na właściwości artykułów pochodzenia zwierzęcego jest bardzo wymagającym. Powierzchnia artykułów pochodzenia zwierzęcego jest podatną na fizyczne zanieczyszczenia z zewnątrz, jak również mikrobiologiczne mające związek z brakiem utrzymania odpowiednich warunków temperatury w czasie załadunku albo transportu.
Transport krajowy i zagraniczny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*